A szállítmánybiztosítás lényege

A szállítmányozás kifejezetten komplex tevékenységet takar, ez ugyanis magába foglalja a rakomány teljes útvonalának megtervezését, míg maga a fuvarozó a gyakorlati megvalósításért felel, ami nem kevésbé jelentős. Egy-egy megbízás során mindkét fél köthet szakmai felelősségbiztosítást, ami remek hátteret biztosít, ha valamilyen káresemény történik. Lehet tehát külön szállítmányozói és fuvarozói felelősségbiztosítást kötni, de emellett az áru tulajdonosának is van lehetősége biztosítani a rakományt. Mi is pontosan a szállítmánybiztosítás, milyen előnyei vannak, és hogyan kapcsolódik az említett szakmai felelősségbiztosításokhoz?

Bármi legyen is a szállított áru, megfelelő kockázatértékelés esetén szinte minden esetben elengedhetetlen a szállítmánybiztosítás. Ha az áru tulajdonosa ilyen biztosítást köt, az bármilyen árukár esetén kártalanítja őt, ez ugyanis egy úgy nevezett all-risk vagyonbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy a szállítmánybiztosítás fedez minden olyan káreseményt, ami nem szerepel a szerződésbe foglalt kizárási listában.

Mivel a biztosítótársaság lényegében korlátozás nélkül megtéríti a tulajdonosnak ítélt árukárt, az összeget vagy annak egy részét érvényesítheti a fuvarozón, illetve szállítmányozón, ha az felelősségre vonható a kárért. Tehát amennyiben az áru tulajdonosa szállítmánybiztosítást köt, úgy a szállítmányozónak és fuvarozónak akkor is érdemes szakmai felelősségbiztosítást kötnie, ha egyébként ez valamilyen okból kifolyólag nem állt szándékában.

Kíváncsi, hogy pontosan milyen lehetőségek merülhetnek fel a szállítmánybiztosítás kapcsán? A Hungarorisk Kft. szakértő csapata mindenben rendelkezésére áll, hogy Ön az áru tulajdonosaként nyugodt lehessen. Egy csokorba gyűjtjük valamennyi releváns biztosítótársaság ajánlatát, hogy ki tudja választani az Ön számára legkedvezőbb szállítmánybiztosítást.

Amennyiben szeretne bővebben tájékozódni szolgáltatásunkról, látogasson el a www.mernokbiztositas.hu weboldalra, ha pedig szakmai segítségre van szüksége, lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén! Várjuk megkeresését a +36-1-454-0308-as telefonszámon, valamint a hrisk@hungarorisk.hu e-mail címen!

scroll to top