A légzésvédők típusai: izolációs védőeszköz

légzésvédők egyik típusa az izolációs védőeszköz. A másik típus a szűrős modell, de mi most az izolációs fajtát fogjuk bemutatni egy kicsit részletesebben. A légzésvédő olyan munkavédelmi eszköz, amire csakis indokolt esetben van szükség. Olyan helyen kell alkalmazni, ahol védőeszköz nélkül az egészségre káros anyagok belégzésének veszélye áll fenn, vagy a levegő oxigéntartalma túlságosan alacsony, kevesebb mint 19 térfogatszázalék.

A szűrős légzésvédő az első lépcsőt jelenti, de az izolációs változat ennél komolyabb eszköz, mert minden esetben teljesen tiszta levegőt vagy oxigént tud adagolni. Ahogyan a név is jelzi, a készülék teljes elszigetelést jelent a környezettől, a munkaterületen jelen lévő levegőtől és teljesen biztonságos, tiszta levegőt tud biztosítani a használója számára.

Az izolációs modelleket kifejezetten úgy tervezték, hogy a viselőjük kényelmesen magával tudja vinni őket, anélkül, hogy jelentősen akadályoznák a mozgásban vagy kockázatot jelentenének a munkavégzésben. A mobil védőeszközök többféle kivitelben is kaphatóak. Léteznek egy vagy több palackot magukba foglaló kézi kocsis változatok és háton vagy a test mellett oldalt elhelyezkedő palackos kialakításúak is. A méretből adódik, hogy a rendelkezésre álló tiszta levegő vagy oxigén mennyisége sem ugyanakkora egy-egy palackban, a munka jellegéhez mérten, a tartózkodási időhöz igazítva kell kiválasztani a megfelelő légzésvédőt.

A folyamatos munkavégzéshez a nyomólevegős kialakítású légzésvédőt kell választani. Ezeknél a légzésvédőknél a levegőkészletet biztosító palack vagy kompresszor és a készüléket viselő személy között egy biztosítja a megfelelő mennyiségű levegő áramlását.

Az izolációs légzésvédők használatára akkor van szükség, ha a helyszínen a levegő minősége olyan mértékben rossz, hogy a szűrővel ellátott eszköz használata szóba sem jöhet. Gyakran alkalmazzák ezt a légzésvédőt éppen a megbízhatósága és a biztonságossága miatt a zárt terekben.

Az izolációs légzésvédő lehet tömlős vagy palackos változat is, illetve sűrített levegős, friss levegős, nyomólevegős, oxigénpalackos is. A célnak megfelelő lehet meneküléshez, bevetéshez, munkavégzéshez, katasztrófavédelemhez, mentéshez bármelyik, ami méretben, kivitelezésben az elvárásokhoz igazodik.

www.fewe-vedofelszereles.hu webcímen a FeWe Biztonságtechnika Kft. honlapja található, rajta minden elérhetőséggel azok számára, akik minőségi védőeszközöket szeretnének vásárolni: +36-30-330-0568, +36-30-389-9788, webaruhaz@fewe-vedofelszereles.hu.

scroll to top